Author Topic: Invalid compose ID  (Read 7411 times)

Offline SMBiker

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Invalid compose ID
« on: February 25, 2013, 01:11:16 PM »
Roundcube is working great for my users, with one main complaint: Seemingly randomly, when users are attempting to send messages, it will fail with the message:

An internal error occured. Please try again.

Trying again does not fix the error, which frustrates the user. They have to abandon their message. They can continue to read mail, but any attempt at sending a message, as soon as they click Send, they get the same error again.

The only way to recover is for them to log off and re-login. They do not like this!

Looking at my error logs, I see this when this error occurs:

[Feb/25/2013 12:59:30 -0500]: PHP Error: Invalid compose ID in D:\Inetpub\wwwroot\RoundCube\program\steps\mail\sendmail.inc on line 39 (POST /?_unlock=loading1361815170438&_lang=en?_task=mail&_action=send)

What is causing the compose id to become invalid? They are not writing long messages, they could log in, click Compose, write a one-line message, click Send, and get the error, so the session (or anything else) is definitely not timing out.

Offline SKaero

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,600
    • http://SKaero.com/
Re: Invalid compose ID
« Reply #1 on: February 25, 2013, 08:51:41 PM »
What version of RoundCube are you using? Does it still happen will all plugins disabled?

Offline SMBiker

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Invalid compose ID
« Reply #2 on: February 27, 2013, 01:17:23 PM »
I am running 0.85, a fresh install, with no plugins.

Whatever the problem is, it looks like it's something to do with session/compose ID.

If I let it sit for long enough, then click Reply on a message, I get:

SERVICE CURRENTLY NOT AVAILABLE!

Error No. [500]

The error logged during this is:

[Feb/27/2013 12:46:20 -0500]: PHP Error: Invalid compose ID in D:\Inetpub\wwwroot\RoundCube\program\steps\mail\compose.inc on line 54 (GET /?_task=mail&_id=1818453840512e466c1f1b7&_action=compose)

I also see this in the session log, continually, as long as someone is sitting on the message listing page:

[Feb/27/2013 12:50:08 -0500]: Session auth check failed for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2; timeslot = 2013-02-27 12:50:00
[Feb/27/2013 12:50:08 -0500]: Send new auth cookie for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2: S53f81ad12f6a96f9a9f1a859522955bbf83dc11c
[Feb/27/2013 12:55:59 -0500]: Session auth check failed for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2; timeslot = 2013-02-27 12:55:00
[Feb/27/2013 12:55:59 -0500]: Send new auth cookie for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2: Sa24dde9172a953af07d7663802dee3e24a4270a2
[Feb/27/2013 13:00:17 -0500]: Session auth check failed for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2; timeslot = 2013-02-27 13:00:00
[Feb/27/2013 13:00:17 -0500]: Send new auth cookie for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2: S79623346d505e17f13fdb050ab2d34f2d1b53573
[Feb/27/2013 13:05:15 -0500]: Session auth check failed for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2; timeslot = 2013-02-27 13:05:00
[Feb/27/2013 13:05:15 -0500]: Send new auth cookie for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2: Sd97f26dad4475de70a4b85508a2e65b3cdd33a55

It's running under Windows 2003 on IIS7, against MSSQL 2005.

Blowing away and re-creating the database with no content does not solve the problem.

Offline SMBiker

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Invalid compose ID
« Reply #3 on: March 06, 2013, 09:45:05 AM »
I see lots of references to this problem on the web - but no solutions. Is this just a persistent RoundCube bug that we have to learn to live with?

Offline SKaero

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,600
    • http://SKaero.com/
Re: Invalid compose ID
« Reply #4 on: March 06, 2013, 10:15:02 AM »
I am running 0.85, a fresh install, with no plugins.

Whatever the problem is, it looks like it's something to do with session/compose ID.

If I let it sit for long enough, then click Reply on a message, I get:

SERVICE CURRENTLY NOT AVAILABLE!

Error No. [500]

The error logged during this is:

[Feb/27/2013 12:46:20 -0500]: PHP Error: Invalid compose ID in D:\Inetpub\wwwroot\RoundCube\program\steps\mail\compose.inc on line 54 (GET /?_task=mail&_id=1818453840512e466c1f1b7&_action=compose)

I also see this in the session log, continually, as long as someone is sitting on the message listing page:

[Feb/27/2013 12:50:08 -0500]: Session auth check failed for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2; timeslot = 2013-02-27 12:50:00
[Feb/27/2013 12:50:08 -0500]: Send new auth cookie for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2: S53f81ad12f6a96f9a9f1a859522955bbf83dc11c
[Feb/27/2013 12:55:59 -0500]: Session auth check failed for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2; timeslot = 2013-02-27 12:55:00
[Feb/27/2013 12:55:59 -0500]: Send new auth cookie for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2: Sa24dde9172a953af07d7663802dee3e24a4270a2
[Feb/27/2013 13:00:17 -0500]: Session auth check failed for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2; timeslot = 2013-02-27 13:00:00
[Feb/27/2013 13:00:17 -0500]: Send new auth cookie for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2: S79623346d505e17f13fdb050ab2d34f2d1b53573
[Feb/27/2013 13:05:15 -0500]: Session auth check failed for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2; timeslot = 2013-02-27 13:05:00
[Feb/27/2013 13:05:15 -0500]: Send new auth cookie for engf3lua1ko9mjpu4dumvs4nc2: Sd97f26dad4475de70a4b85508a2e65b3cdd33a55

It's running under Windows 2003 on IIS7, against MSSQL 2005.

Blowing away and re-creating the database with no content does not solve the problem.
It looks like your having a session problem that is causing the session to be dumped, there is a similar problem that happens with some Nginx servers.

I see lots of references to this problem on the web - but no solutions. Is this just a persistent RoundCube bug that we have to learn to live with?
It shouldn't happen anymore with new versions of RoundCube, what version are you running and what web server are you using?

Offline SMBiker

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Invalid compose ID
« Reply #5 on: June 20, 2013, 11:16:07 AM »
It shouldn't happen anymore with new versions of RoundCube, what version are you running and what web server are you using?

I just rebuilt the server, it is running version 0.91 of RoundCube, under IIS6 on Windows Server 2003 (against SQL 2005). It still happens just as often. I've got several users with large emails (multiple attachments in the email, 10+ MB). When they attempt to forward these emails, it fails with this error consistently, EVERY time.

If there's anyone who knows what is causing this and how to solve it, I have many users who would be very grateful!!

Offline SMBiker

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Invalid compose ID
« Reply #6 on: February 11, 2014, 10:37:54 AM »
I upgraded to 0.9.5, the issue is still occurring frequently. I'm at the point where I am soon going to be forced to dump Roundcube (which I really don't want to do) because my users are just constantly coming up against this error over and over again. I would REALLY love to find a solution to this issue.

This error now happens about 50% of the time when composing an email. The user will be typing their response, and while in the middle of typing, will get "An internal error occurred. Please try again." Roundcube logs this error every time it happens:

(when composing)
[Feb/09/2014 15:43:13 -0500]: PHP Error: Invalid compose ID in D:\Inetpub\wwwroot\RoundCube\program\steps\mail\compose.inc on line 51 (GET /?_task=mail&_id=8636846852f7e861596ef&_action=compose)

(when attempting to send)
[Feb/11/2014 10:26:31 -0500]: PHP Error: Invalid compose ID in D:\Inetpub\wwwroot\RoundCube\program\steps\mail\sendmail.inc on line 36 (POST /?_unlock=loading1392132390897&_lang=en?_task=mail&_action=send)

Attempting to send the email results in the same error. The user can never send the email, or any other email - they must log off Roundcube and re-log in in order to (temporarily) fix the issue.

Offline SMBiker

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
Re: Invalid compose ID
« Reply #7 on: February 11, 2014, 10:44:02 AM »
Incidentally, my issue seems identical to this issue: http://trac.roundcube.net/ticket/1486460

I wonder if it could be related to the message list race condition he speaks of? I am running against IMAP, and several of the users with this issue do have very large (>10,000 messages) mailbox folders.

Offline sweet

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Invalid compose ID
« Reply #8 on: August 11, 2015, 11:00:56 AM »
Hello.
We have a similar problem.
Manifested by users with count of letters > 10000.
Help solve the problem. We basically need to store huge amount of letters.
Thanks.

Offline sweet

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Invalid compose ID
« Reply #9 on: August 20, 2015, 04:57:50 AM »
Hello again.

Problem with count of letters > 10000.

here is logs:
[19-Aug-2015 14:08:21 +0300]: <mskdjas> PHP Error: Invalid compose ID
in /usr/local/www/roundcube/program/steps/mail/sendmail.inc on line 39
(POST
/?_task=mail&_unlock=loading1438982511581&_lang=ru&_framed=1?_task=mail&_action=send)

We have installed new version of software.

Problem persists only with mailboxes with big count of letters.

Tell please how fix this problem?