Author Topic: [SOLVED] Roundcube 1.0 can't login  (Read 22812 times)

Offline johnnybe

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 13
[SOLVED] Roundcube 1.0 can't login
« on: February 08, 2014, 04:40:06 PM »
Hello,

I'm using roundcube with Postfix/Dovecot/Mysql/Sieve

Everything is ok with the 0.9.5 version

Since 1.0rc1 folders changed in /var/www/roundcube/config

0.9.5 : main.inc.php and db.inc.php
to
1.0 rc1 : config.inc.php and defaults.inc.php

I applied changes in 1.0 rc1 but i can't login

Code: [Select]
IMAP Error: Login failed for..... Could not connect to localhost:143: Connection refused in /var/www/rc/program/lib/Roundcube/rcube_imap.php on line 184 (POST /rc/?_task=login?_task=login&_action=login)...
I don't understand why developpers don't write a HowTo ....

Do you have an idea ?

thank you

« Last Edit: February 08, 2014, 05:34:09 PM by johnnybe »

Offline ABerglund

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 673
Re: Roundcube 1.0 can't login
« Reply #1 on: February 08, 2014, 04:58:40 PM »
The error looks fairly clear to me, Dovecot is not listening at localhost on port 143. Recheck all your IMAP config settings in config.inc.php.

Here's another thought - localhost:143 is the default setting. If you copied your entries for config.inc.php directly from your old main.inc.php, they probably aren't in effect, as the variable used has changed as well. In the 0.9.5 file, each parameter was declared as $rcmail_config, but in the new file they are declared as simply $config. Anything you put in config.inc.php with the older variable will be ignored.
Arne Berglund
SysAdmin, Internet Services
Lane Education Service District
Eugene, OR, USA

Offline johnnybe

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 13
Re: Roundcube 1.0 can't login
« Reply #2 on: February 08, 2014, 05:08:58 PM »
Hello,

Thank you for your answer.

My Dovecot imap server always runs on 143 port :

Code: [Select]
cp        0      0 0.0.0.0:143             0.0.0.0:*               LISTEN      0          128588      4410/dovecot   
tcp        0      0 192.168.0.248:143       192.168.0.254:52349     ESTABLISHED 109        132131      5386/imap-login

It's very strange...

So what is the roles of defaults.inc.php and config.inc.php.sample ??

thank you
« Last Edit: February 08, 2014, 05:17:40 PM by johnnybe »

Offline johnnybe

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 13
Re: Roundcube 1.0 can't login
« Reply #3 on: February 08, 2014, 05:33:57 PM »
Ok i think Dovecot have a strange attitude

I can't connect with telnet in localhost

Dovecot is insane, i have to fix it ;)

Thank you ABerglund

Offline ABerglund

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 673
Re: Roundcube 1.0 can't login
« Reply #4 on: February 08, 2014, 05:34:37 PM »
OK, good luck with the Dovecot work.

As for the roles of the new files:

defaults.inc.php contains all of the config items that can be manually configured, and the default value for each of them. You should not edit this file.

config.inc.php.sample is a template or example for config.inc.php. The sample file is not required for RC to work.

config.inc.php is the real config file. The simplest way to get going is to make a copy of the sample file (in Linux, cp config.inc.php.sample config.inc.php) and then edit that copy. This file needs to contain all of the config items that you need to be different than the default setting. Any parameter listed in this file will overrule the defaults file. Anything not listed in this file is inherited from the defaults file. Any item that you have changed in the older version's main.inc.php as well as the entries from db.inc.php should be included in config.inc.php.

One advantage to this new way of handling config is that when a new version is released in the future, the only thing that needs to change is to copy config.inc.php to the new version. Any new options will be included in the new defaults.inc.php and will inherit the default value.
« Last Edit: February 08, 2014, 06:37:35 PM by ABerglund »
Arne Berglund
SysAdmin, Internet Services
Lane Education Service District
Eugene, OR, USA

Offline johnnybe

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 13
Re: [SOLVED] Roundcube 1.0 can't login
« Reply #5 on: February 08, 2014, 06:09:22 PM »
Hello,

Thank you very  much for your precisions

My probleme is fixed, i have entry errors in my /etc/hosts

Roundcube 1.0 works fine with my plugins sieverules ans password in config.inc.php :

Code: [Select]
// List of active plugins (in plugins/ directory)
$config['plugins'] = array(
    'archive',
    'zipdownload',
    'password',
    'managesieve',
);

$config['password_driver'] = 'sql';
$config['password_db_dsn'] = 'mysql://postfix:password@localhost/postfix';
$config['password_query'] = 'UPDATE mailbox SET password=%c WHERE username=%u';


Thank you !

Offline nauni

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: [SOLVED] Roundcube 1.0 can't login
« Reply #6 on: July 16, 2014, 03:40:13 AM »
Hello johnnybe,

I think I have the same problem.

I tried to contact a official IMAP from Strato and it worked fine. But to contact my local IMAP (even with SSL) it does not work. All other Mail-Application (Thunderbird, Postbox, K9-Mail, etc.) never have a problem to contact this "dovecot"-Server. Therefore I think its a problem of the network configuration - like you described.

Can you describe your problem with /etc/hosts and the solution?

Thanks in advance.

P.S.: one thing is very strange. If I check IMAP-Connection at configuration page it works. But not for login. What is the difference between these two logins?
« Last Edit: July 16, 2014, 04:03:53 AM by nauni »

Offline johnnybe

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 13
Re: [SOLVED] Roundcube 1.0 can't login
« Reply #7 on: October 22, 2014, 03:33:35 AM »
Hello !

Sorry for the late answer.

In my /etc/hosts my hostname server was not specified in 127.0.0.1

I hope it helps you

Regards

Offline nauni

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: [SOLVED] Roundcube 1.0 can't login
« Reply #8 on: October 22, 2014, 03:49:35 AM »
Hallo,

thanks for your answer.

I solved the problem ... Roundcube turn username into lowercase characters while login into IMAP-Server. Dovecot makes differences between someMail@host.com and somemail@host.com - that was the cause for my problem. I had to rename all users at dovecot into lowercase characters - now it works.

Best regards, nauni