Author Topic: Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn  (Read 8596 times)

Offline Irie0815

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 19
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« on: November 04, 2009, 05:54:41 PM »
Hi Roundcube Community,

sorry for my bad english in front ;-)

since some weeks my Roundcube 0.3 boke.

The Displaying of my Roundcube Webmailer isn't working anymore.
It seems like it wouldn't load the css stylesheets of the php code.
The complete GUI structure seems disturbed by some not loadable modules or includes.

Strange thing is, that i neither got PHP Error output in logs and the Mailer ran errorfree and perfect for month.

Here is my setup:
Roundcube Webmail 0.3-stable
OS: FreeBSD 7.2

Webserver:
lighttpd/1.4.23 (ssl) - a light and fast webserver

PHP-Version:
PHP 5.2.11 (cgi-fcgi) (built: Oct 23 2009 10:54:44)
Copyright (c) 1997-2009 The PHP Group
Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2009 Zend Technologies
with XCache v1.3.0, Copyright (c) 2005-2009, by mOo


Module:
[PHP Modules]
cgi-fcgi
ctype
curl
date
dom
fileinfo
ftp
gd
geoip
gettext
iconv
imap
json
libxml
lzf
mbstring
mcrypt
mhash
mysql
mysqli
openssl
pcre
Reflection
session
SimpleXML
soap
SPL
standard
XCache
xml
zlib

[Zend Modules]
XCache



Was there any approvment in the Path Variables at last time which FreeBSD maybe doesn't support?
« Last Edit: March 15, 2011, 06:17:28 PM by Irie0815 »

Offline Irie0815

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 19
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #1 on: November 04, 2009, 06:01:27 PM »
Quote from: Irie0815;22780
Hi Roundcube Community,

sorry for my bad english in front ;-)

since some weeks my Roundcube 0.3 boke.

The Displaying of my Roundcube Webmailer isn't working anymore.
It seems like it wouldn't load the css stylesheets of the php code.
The complete GUI structure seems disturbed by some not loadable modules or includes.

Strange thing is, that i neither got PHP Error output in logs and the Mailer ran errorfree and perfect for month.

Here is my setup:
Roundcube Webmail 0.3-stable
OS: FreeBSD 7.2

Webserver:
lighttpd/1.4.23 (ssl) - a light and fast webserver

PHP-Version:
PHP 5.2.11 (cgi-fcgi) (built: Oct 23 2009 10:54:44)
Copyright (c) 1997-2009 The PHP Group
Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2009 Zend Technologies
with XCache v1.3.0, Copyright (c) 2005-2009, by mOo


Module:
[PHP Modules]
cgi-fcgi
ctype
curl
date
dom
fileinfo
ftp
gd
geoip
gettext
iconv
imap
json
libxml
lzf
mbstring
mcrypt
mhash
mysql
mysqli
openssl
pcre
Reflection
session
SimpleXML
soap
SPL
standard
XCache
xml
zlib

[Zend Modules]
XCache


Screenshots of Login Screen and when logged in:
http://xxxxxx/rounderr.html


Was there any approvment in the Path Variables at last time which FreeBSD maybe doesn't support?



my mind was maybe it gets fixed in Roundcube Version 0.3.1
So i installed the newer Release and strange thing is that it now produces another strange effect.

The Link to the Picture of the login page directs to:
http://webmail.xxxxxx.de/"/images/roundcube_logo.png/"
why is he adding that ->" between domainname and subdirectorys of the rootpath?

the button of the login page doesn't show up as button anymore but as textfield -> \"Anmelden\"

but see yourself at: http://webmail.xxxxxxx.de

at the newer roundcube release there is also no css loaded in the sourcecode.

so it looks for me that the path variables doesn't work correctly.

i find no solution for this problems and hope finally for help in this forum.

thanks
« Last Edit: December 04, 2009, 05:57:25 AM by Irie0815 »

Offline Irie0815

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 19
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #2 on: November 05, 2009, 07:49:18 PM »
Hmm 30 Visits and not any idea???

Offline SKaero

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,533
    • http://SKaero.com/
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #3 on: November 05, 2009, 11:55:55 PM »
Try uploading the skin directory again, it is trying to escape the " symbols.

Offline Irie0815

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 19
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #4 on: November 06, 2009, 04:06:33 AM »
Quote from: skaero;22835
Try uploading the skin directory again, it is trying to escape the " symbols.


i don't use ftp to upload the files if you mean that?
i working on shell. ive untared the roundcube archives already a thousands of times without any success.

also i tried some other skins cause i tought the default skin source where buggy. but that was also no solution.

any other suggestions?

Offline SKaero

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,533
    • http://SKaero.com/
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #5 on: November 06, 2009, 05:10:14 AM »
Could you upload a zip of your RoundCube files from the server (with out the config directory) Its most likely one the files that corrupted that way I can see if I can find witch one it is.

Offline Irie0815

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 19
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #6 on: November 06, 2009, 05:18:15 AM »
Sure i did.

you can get it here: http://xxxxxxx/rcubebackup.tar
« Last Edit: December 04, 2009, 05:57:41 AM by Irie0815 »

Offline Irie0815

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 19
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #7 on: November 06, 2009, 05:44:47 AM »
btw. i tried the latest svn release right now. i get the same error with it!

Offline SKaero

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,533
    • http://SKaero.com/
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #8 on: November 06, 2009, 08:28:54 AM »
Well it work for me on my server and I didn't find any error in the code, the only think I did notices was the logo file was missing. Could you post your main.inc.php file?

Offline Irie0815

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 19
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #9 on: November 06, 2009, 02:53:20 PM »
here is my main.inc.php

http://xxxxxxx/main.inc.php.txt

i dont think it have to do with the config.
its more an variable problem.

i think you dont used the same setup as i right?
maybe more popular apache with linux right? or probably xampp
« Last Edit: December 04, 2009, 05:57:51 AM by Irie0815 »

Offline SKaero

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,533
    • http://SKaero.com/
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #10 on: November 07, 2009, 03:35:56 AM »
I am using a CentOS server but I was looking for any corrupted files. Its not including the css, and is escaping the rest of the theme. I did notice this error log entry but I don't know if it has anything to do with the skin breaking:
Code: [Select]
PHP Warning:  array_merge() [<a href='function.array-merge'>function.array-merge</a>]: Argument #1 is not an array in /s/data/www/vhosts/webmail.bcnx.de/htdocs/program/include/session.inc on line 82

Offline Irie0815

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 19
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #11 on: November 09, 2009, 03:52:44 AM »
so what can i check else. i got still no solution for that problem.

i tried other php/ajax based software on my webserver and they are working like a charm :-(

Offline Irie0815

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 19
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #12 on: November 10, 2009, 09:05:58 AM »
Quote from: skaero;22882
I am using a CentOS server but I was looking for any corrupted files. Its not including the css, and is escaping the rest of the theme. I did notice this error log entry but I don't know if it has anything to do with the skin breaking:
Code: [Select]
PHP Warning:  array_merge() [<a href='function.array-merge'>function.array-merge</a>]: Argument #1 is not an array in /s/data/www/vhosts/webmail.bcnx.de/htdocs/program/include/session.inc on line 82


does this showed up on your server??

this looks more like a error message from database session because it can't access your sql database.

Offline SKaero

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,533
    • http://SKaero.com/
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #13 on: November 11, 2009, 06:51:41 AM »
Its not showing up on my server, that was in the error log [rc root]/logs/error Its only a warning but it does have have to setting session variables but I don't know of any skin information being in there.

Offline Irie0815

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 19
Roundcube Problems with FreeBSD Lighttpd + Fastcgi Spawn
« Reply #14 on: November 11, 2009, 08:55:08 AM »
Quote from: skaero;23008
Its not showing up on my server, that was in the error log [rc root]/logs/error Its only a warning but it does have have to setting session variables but I don't know of any skin information being in there.


Okay however.
im sure the problem on my webserver has to do with fastcgi and the path-variables in the roundcube scripts but i don't know how to track them and find the right one which gives no or wrong pathinfo (directory link to images, css sheets etc..) to the roundcube script.