Author Topic: search dont work  (Read 4430 times)

Offline Alexandre

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
search dont work
« on: September 13, 2010, 01:54:46 PM »
Please help me,

Sorry for the english, i am brazilian and dont write in english very well.

i use roundcubemail 0.3 stable and search messages dont work. Always return "search found no results"

My imap Server is Courier-IMAP, but I think it is not the imap server, as with version 0.4 of the roundcubemail the search works very well.

I can not perform the upgrade from version 0.3 to version 0.4 at this time. I need to do search work in version 0.3. Can anyone help me

Thank you.

Offline alec

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,145
search dont work
« Reply #1 on: September 14, 2010, 02:52:28 AM »
The problem is probably because Courier doesn't support UTF8 in searching. There's a workaround in Roundcube 0.4 for this situation. That's why this is working with 0.4. Here's the changeset, but I think it will not apply on 0.3: Changeset 3711 ? Roundcube Webmail

Offline Alexandre

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
search dont work
« Reply #2 on: September 14, 2010, 12:28:08 PM »
Alec, thank you.


I made the changes, but in version 0.3 does not really work. Is there any way to make it work without changing the version?

Offline alec

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,145
search dont work
« Reply #3 on: September 15, 2010, 03:50:42 AM »
You could try to add UTF8 support to your server or go to steps/mail/search.inc and change $imap_charset = RCMAIL_CHARSET;
to
$imap_charset = "US_ASCII';

I don't know if this helps.

Offline Alexandre

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
search dont work
« Reply #4 on: September 15, 2010, 12:52:13 PM »
Alec, thank you again for your help...

I made the changes to the file search.inc, but not resolved. I've also
a reinstalling my Courier IMAP server with the - enable-
unicode = UTF-8, but not resolved. I believe it may be some other problem in the search that is not connected to the charset. Any other ideas?

Thank you!

Offline alec

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,145
search dont work
« Reply #5 on: September 15, 2010, 01:22:23 PM »
There should be probably US-ASCII, but to be sure, just enable imap_debug and show the log here.

Offline Alexandre

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
search dont work
« Reply #6 on: September 15, 2010, 04:08:04 PM »
how to enable imap_debug?

Thanks

Offline SKaero

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5,505
    • http://SKaero.com/
search dont work
« Reply #7 on: September 15, 2010, 11:37:26 PM »
In /config/main.inc.php set $rcmail_config['imap_debug'] to true and post the /logs/imap log here.

Offline Alexandre

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
search dont work
« Reply #8 on: September 16, 2010, 09:03:48 AM »
you were right, see the log below.

[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: a001 OK LOGIN Ok.
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: C: sel1 SELECT "INBOX"
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: * FLAGS ($Forwarded \Draft \Answered \Flagged \Deleted \Seen \Recent)
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: * OK [PERMANENTFLAGS ($Forwarded \* \Draft \Answered \Flagged \Deleted \Seen)] Limited
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: * 2 EXISTS
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: * 0 RECENT
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: * OK [UIDVALIDITY 1131454244] Ok
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: * OK [MYRIGHTS "acdilrsw"] ACL
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: sel1 OK [READ-WRITE] Ok
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: C: s SORT (DATE) US_ASCII ALL UNDELETED HEADER SUBJECT {5}
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: + OK
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: C: teste
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: s NO US_ASCII character set is not supported.
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: C: s SORT (DATE) UTF-8 ALL UNDELETED HEADER SUBJECT {5}
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: + OK
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: C: teste
[16-Sep-2010 09:58:11 -0300]: S: s NO UTF-8 character set is not supported.

I enabled support for UTF-8 in the installation, so I do not understand...... But it seems that there is also support for US_ASCII (NO US_ASCII character set is not supported. and NO UTF-8 character set is not supported).
« Last Edit: September 16, 2010, 09:07:57 AM by Alexandre »

Offline alec

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1,145
search dont work
« Reply #9 on: September 16, 2010, 01:34:48 PM »
As I said before, should be US-ASCII (no US_ASCII)

Offline Alexandre

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
search dont work
« Reply #10 on: September 17, 2010, 07:22:22 AM »
It´s work!!!!!!!!!!! Thank you very much.

I changed the file steps/mail/search.inc as below

$imap_charset = RCMAIL_CHARSET;

to

$imap_charset = "US-ASCII";

the only problem is I can not find words marked.

Example

apple (in english) = OK
maçã is apples (in portuguese) = Dont work :-(