Author Topic: SMTP error on version 1.6.1  (Read 1040 times)

Offline eehmke

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 11
SMTP error on version 1.6.1
« on: January 27, 2023, 08:27:19 AM »
I got this error when sending a mail with the new version 1.6.1:
SMTP error (530) ... could not be set
(5.7.0 Must issue a STARTTLS command first)

I restored version 1.6.0 from my backup and the error is gone.

This has been discussed before:
https://www.roundcubeforum.net/index.php?topic=23841.0
but I don't see the relationship. My PHP version is 8.1. Happens on 8.0 too.

Offline JohnDoh

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2,784
Re: SMTP error on version 1.6.1
« Reply #1 on: January 28, 2023, 12:58:15 PM »
Are there any more details in the Roundcube error log? Check your smtp_host config, make sure it has the tls:// prefix for example.
Roundcube Plugins: Contextmenu, SpamAssassin Prefs, and moreā€¦

Offline eehmke

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 11
Re: SMTP error on version 1.6.1
« Reply #2 on: January 29, 2023, 01:13:51 PM »
Thank you, that brought me on the right track. However, there are some weird things.

It turns out that the install_to command asked to repair the config file as there would be some unused entries. I acknowledged that. In the process, the smtp_host config was removed completely! I reinserted it, and it works. With or without the protocol prefix.

What's more, the documentation does not give a hint to add the protocol prefix. In the config.inc.php.sample this is not mentioned. I will continue to use that option without the prefix.